Repausul saptamanal

Data: 09/07/2013

Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.

In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

In situatia prevazuta mai sus salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.

Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile in care zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2) Codul Muncii.

In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.

Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2) Codul Muncii.

TOP FISE DESCARCATE

ULTIMELE FISE ADAUGATE