Sarbatorile legale

Data: 10/07/2013

Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:

   - 1 si 2 ianuarie;

   - prima si a doua zi de Pasti;

   - 1 mai;

   - prima si a doua zi de Rusalii;

   - Adormirea Maicii Domnului;

   - 30 noiembrie - Sfantul Apostol Andrei cel Intai chemat, Ocrotitorul Romaniei;

   - 1 decembrie;

   - prima si a doua zi de Craciun;

   - doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele aparţinand acestora.

Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitaţile sanitare si pentru cele de alimentaţie publica, in scopul asigurarii asistenţei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populaţiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

Prevederile art. 139 Codul Muncii nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de producţie sau specificului activitaţii.

Salariaţilor care lucreaza in unitaţile prevazute la art. 140 Codul Muncii, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.

In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariaţii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.

TOP FISE DESCARCATE

ULTIMELE FISE ADAUGATE