Contractul de ucenicie

Data: 13/05/2013

Contractul de ucenicie la locul de munca este contractul individual de munca de tip particular, in temeiul caruia:

a) angajatorul persoana juridica sau persoana fizica se obliga ca, in afara platii unui salariu, sa asigure ucenicului formarea profesionala intr-o anumita meserie;

b) ucenicul sa urmeze cursurile de formare profesionala si sa munceasca in subordinea angajatorului respectiv.

Contractul de ucenicie la locul de munca se incheie pe o durata determinata care nu poate fi mai mare de 3 ani.

Contractul de ucenicie la locul de munca se incheie de catre angajatorul autorizat de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.

Poate fi incadrat ca ucenic orice tânar care nu detine o calificare profesionala si care, la debutul perioadei de ucenicie, nu a implinit vârsta de 25 de ani.

Ucenicul beneficiaza de dispozitiile aplicabile celorlalti salariati, in masura in care ele nu sunt contrare celor specifice statutului de ucenic.

Timpul afectat pregatirii teoretice este inclus in programul normal de lucru.

In cazul ucenicilor este interzisa:

a) munca prestata in conditii grele, vatamatoare sau periculoase;

b) munca suplimentara;

c) munca de noapte.

Contractul de ucenicie la locul de munca va cuprinde, in afara dispozitiilor obligatorii prevazute in contractul individual de munca, urmatoarele:

a) precizarea persoanei care urmeaza sa se ocupe de pregatirea ucenicului, denumita maistru de ucenicie si calificarea acestuia;

b) durata necesara pentru obtinerea calificarii in meseria respectiva;

c) avantajele in natura acordate ucenicului in vederea calificarii profesionale.

Maistrul de ucenicie este salariat al angajatorului, atestat pentru pregatirea ucenicilor de catre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale.

Aptitudinile ucenicului de a presta meseria pentru care este pregatit prin contractul de ucenicie, fac obiectul unei verificari finale organizate de catre angajator.

Ucenicul nu suporta cheltuielile de formare facute de angajator.

Controlul activitatii de ucenicie la locul de munca, statutul ucenicului, modul de incheiere si executare a contractului de ucenicie la locul de munca, autorizarea angajatorilor pentru incheierea acestor contracte, atestarea maistrului de ucenicie, verificarea finala a aptitudinilor ucenicului, precum si orice alte aspecte legate de acest tip de contract sunt reglementate prin lege speciala.

Salariul de baza lunar, stabilit prin contractul de ucenicie la locul de munca, este cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara, in vigoare pentru un program de 8 ore pe zi, respectiv de 40 de ore in medie pe saptamâna.

Raporturile juridice de munca ale functionarilor publici

Raporturile juridice de munca ale functionarilor publici au la baza actul de numire in functie si nu contractul individual de munca. Numirea in functie, incetarea raportului de serviciu, raspunderea disciplinara, drepturile si indatoririle acestora, sunt prevazute in Statutul functionarilor publici, aprobat prin lege, precum si prin acte normative specifice.

TOP FISE DESCARCATE

ULTIMELE FISE ADAUGATE